PRESSINFORMATION SummmerFolk Youth Ensemble 2013

Föreställningen CHRISTINA!

Christina Nilsson (1843-1921)
Christina Nilsson är en av tidernas mest berömda svenskar. Under 1800-talet tog vår småländska operastjärna världen med storm och spelade på alla stora operascener i Europa och USA. Sin karriär inledde hon som fattig spelflicka då hon drog runt på marknader och gästgiverier och underhöll med fiol och sång.

SkåneFolk Youth Ensemble (2010- )
Med proffsig fantasi och sprudlande energi ger SummerFolk Youth Ensemble föreställningen Stina på Backen som blev operadivan Christina Nilsson, den oemotståndliga och grevinnann de Casa Miranda.
Publiken får följa med på björnjakt i den ryska urskogen, dans på småländska marknader och gå på besök hos Europas kjesare och kungligheter i sällskap med megastjärnan Christina!

SummerFolk YouthEnsemble är sommarjobbsensemblen där ungdomar från Skåne och Kronoberg jobbar som professionella dansare och musiker. Tillsammans med ensembleledarna Pär Moberg (musik) och Pia Qvarnström (dans) skapar de under en vecka föreställningen och beger sig ut på turné veckan efter. Under hela perioden bor ensemblen tillsammans i Scoutstugan i Höör.
Det är ungdomarnas hemkommuner som anställer dem till ensemblen och jobbet ingår i kommunernas ordinarie ferietjänster för sommarjobbare. Ensemblen har 20 platser. 2013 erbjuder 21 kommuner sina ungdomar jobb i SummerFolk Youth Ensmble: Vellinge, Lomma, Växjö, Kävlinge, Trelleborg, Tomelilla, Örkelljunga, Bjuv, Lessebo, Höör, Skurup, Svedala, Tingsryd, Perstorp, Helsingborg, Sjöbo, Båstad, Staffanstorp, Osby, Simrishamn, Ängelholm.

Arrangörer

Arrangörer för SummerFolk Youth Ensemble är Musik i Syd i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet.

Om dansen och musiken

SummerFolk Youth Ensemble har gjort sig känd för sina konstnärligt intressanta föreställningar. De bygger huvudsakligen på traditionella melodier och danser, men i ensemblen möter traditionen det nutida samhället och den mångfald av konstnärliga uttryck som vi omges av. Musiken arrangeras med influenser från en andra musikgenrer (klassisk musik, rock, pop etc), mycket utifrån deltagarnas egen musikbakgrund, och dansen tar sitt ursprung i folkliga rörelsemönster, men inspireras också fritt av andra moderna dansformer.

Historik

SkåneFolk Youth Ensemble genomförde sitt första sommarprojekt 2010 som resulterade i förestälningen De två systrarna, och byggde på balladen om de två systrarna.
2011, Lorens - om Lorens Brolin, resande, fiskprånglare och en av Skånes mest betydelsefulla spelmän
2012, Bruun - om Johan Jacob Bruun, synskadad flöjtspelare från Särslöv som lämnade efter sig mängder med vackara melodier
Våren 2012 bildades föreningen SkåneFolk Youth Ensemble av bland andra medlemmar ur sommarensemblerna. Föreningen ordnar dans- och musikverksamhet för unga året om.
Inför sommaren 2013 utvidgades antagningsområdet till att även inkludera Kronoberg och sommarjobbet bytte därför namn till SummerFolk Youth Ensemble.

Ensembleledarna
Pär Moberg, musikalisk ledare

Pär jobbar deltid som kursledare för folkmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, men är också en av Sveriges mera aktiva frilansare inom folkmusikgenren, med en bred verksamhet från traditionell skånsk folkmusik till samarbete mellan olika folkmusiktraditioner i World Mix Orchestra till folkrock med Tummel. Han har också stor erfarenhet av att skriva och arrangera i folkmusikgenren, bland annat för European Youth Folk Orchestra. Han har mångårig erfarenhet av att jobba med folkmusik med ungdomar, bland annat som lärare i folkmusikensemble på Musikgymnasiet i Malmö.

Pia Qvarnström, dansledare

Pia är utbildad rytmikpedagog och frilansar som danslärare, koreograf och dansare inom folkdansgenren. Hon har bland annat varit konstnärligt ansvarig för dansen på lägret Ethno i Paris, danslärare på Festival Mazurki i Warszawa och undervisat i rytmikmetodik vid Academy of Music i Hanoi.

Medverkande ungdomar 2013
 1. Embla Bragée, (fiol) Osby
 2. Sara Oltner, (dans) Helsingborg
 3. Lovisa Wikström, (gitarr) Kävlinge
 4. Amanda Bengtsson, (dans) Lomma
 5. Peter Skopai, (fiol) Lomma
 6. Jakob Erlandsson, (gitarr) Lomma
 7. Veronika Zadera, (sång) Örkelljunga
 8. Sofia Almfjord, (dans) Osby
 9. Johnny Tran, (dans) Perstorp
 10. Carl Andersson Alenbratt, (klarinett) Sjöbo
 11. Rasmus Ringdahl, (slagverk) Staffanstorp
 12. Anna Frykstam, (klarinett) Svedala
 13. Erica Andersdotter, (flöjt) Tomelilla
 14. Emma Arnberg, (fiol) Trelleborg
 15. Emma Edman, (dans) Bjuv
 16. Matilda Bergström (dans), Vellinge
 17. Camilla Jansson (fiol), Ängelholm
Kontakt

Caroline Gustafsson, producent Musik i Syd | 0709-205823
Pia Qvarnström | 0733-565988
Pär Moberg | 070-2436214
Sven Midgren, allt-i-allo under lägret | 0709-586889
kontakt(at)skfye.se
Miranda Samuelsson, orförande i SkåneFolk YE | 0762-617320 | styrelse(at)skfye.se
www.skfye.se

Ladda ner Pressinformation 2013

Ladda ner bild till tryck

Ladda ner affisch för föreställningen CHRISTINA!

 

Pressbilder

2011 "Lorens" Ladda ner Fotograf: Pia Qvarnström

PRESSINFORMATION SkåneFolk Youth Ensemble 2012

Föreställningen Bruun – fyra sinnen och en flöjt

Johan Jacob Bruun (1818-1889)
Med ett gott minne, perfekta öron och svag syn existerade Bruun med att blåsa till dansmusik och på detta förtjänade han så mycket att det räckte till både tobak och garderobsförbättring.

SkåneFolk Youth Ensemble (2010- )
Med glädje, skicklighet och sällan skådad energi ger SkåneFolk Youth Ensemble föreställningen om Bruun - musiken, traversflöjten, dansen, livet och synskadan.
Ensemblen består av 20 unga dansare och musiker från Skåne. Det är deras sommarjobb att bjuda dig på en föreställning med folkmusik och dans som och har levt och lever i Skåne från tiden långt före Bruun till i dag och en bra bit in i framtiden.

SkåneFolk YE är sommarjobbsensemblen där ungdomar från Skåne jobbar som professionella dansare och musiker. Tillsammans med ensembleledarna Pär Moberg (musik) och Pia Qvarnström (dans) skapar de under en vecka föreställningen och beger sig ut på Skåneturné veckan efter. Under hela perioden bor ensemblen tillsammans i Scoutstugan i Höör.
Det är ungdomarnas hemkommuner som anställer dem till ensemblen och jobbet ingår i kommunernas ordinarie ferietjänster för sommarjobbare. Ensemblen har 20 platser. 2012 erbjuder 17 kommuner sina ungdomar jobb i SkåneFolk YE: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höör, Kävlinge, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Ängelholm, Örkelljunga.

Arrangörer

Arrangörer för sommarens projekt är Musik i Syd i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet.

Om dansen och musiken

SkåneFolk YE har gjort sig känd för sina konstnärligt intressanta föreställningar. De bygger huvudsakligen på traditionella melodier och danser, men i ensemblen möter traditionen det nutida samhället och den mångfald av konstnärliga uttryck som vi omges av. Musiken arrangeras med influenser från en andra musikgenrer (klassisk musik, rock, pop etc), mycket utifrån deltagarnas egen musikbakgrund, och dansen tar sitt ursprung i folkliga rörelsemönster, men inspireras också fritt av andra moderna dansformer.

Historik

SkåneFolk YE genomförde sitt första sommarprojekt 2010 som resulterade i förestälningen De två systrarna. 2011 års föreställning hette Lorens.
Våren 2012 bildades föreningen SkåneFolk Youth Ensemble av bland andra medlemmar ur sommarensemblerna. Föreningen ordnar dans- och musikverksamhet för unga året om.

Om Johan Jacob Bruun

Johan Jacob Bruun (1818-1889), som större delen av sitt liv bodde i Särslöv norr om Kävlinge, är en spelman som haft stor betydelse för den skånska folkmusiken. Framför allt genom den viktiga roll han och hans familj spelade för John Enninger (1844-1908), kantor i Höör, som för den skånska folkmusiken haft en lika viktig roll som upptecknare som den mera rikskände giganten Nils Andersson. Bruun och Enninger spelade ofta tillsammans på olika tillställningar, och Enninger har upptecknat många låtar både efter Bruun själv och efter hans mor som var en duktig vissångerska. Idag tillhör Bruuns låtar de allra mest spelade från Skåne, inte minst sedan alla låtar upptecknade efter honom publicerades av Ethel Wieslander för några år sedan.
Bruun var född på en relativt stor gård som son till en landsfiskal och äldst av nio syskon, av vilka flera förefaller ha varit duktiga på att spela. Redan tidigt framgår det dock av kyrkböckerna att Johan var "svagsynt", men han förefaller i unga år i varje fall ha kunnat se så pass att han kunde läsa och lära sig sin katekes, och förmodligen även läsa noter eftersom en del noter efter honom finns bevarade. Från 1850-talet förefaller han dock ha fått så dålig syn att han inte kunde klara av ett "vanligt" yrke, och han framlevde resten av sitt liv i ett undantagshus på sin födslogård tillsammans med modern efter att denna blivit änka. Enninger skriver att "till följe hans klena ögon kunde han på de sista 30 åren ej sysselsätta sig med något, men kunde ändå vägleda sig. Han existerade med att blåsa till dansmusik, då han hälst ackompagnerade till fiol". Han ligger troligtvis begravd i en gemensam grav tillsammans med sina syskon på Södervidinge kyrkogård.

Om föreställningen Bruun

I föreställningen vill SkåneFolk YE skildra Johan Jacob Bruuns liv som spelman och hans relation till John Enninger, men också mera allmänt hur det var att vara synskadad vid denna tid. Vi funderar över relationen mellan hans handikapp och hans yrke: var musiken något som han valde p g a sin kärlek till den, eller p g a att det var något som var möjligt för honom att utföra och försörja sig på trots hans handikapp? Vi kommer också att dra paralleller till vår tid; hur är det att vara synskadad och vilja spela ett instrument idag? Vilka fördomar och hinder möttes synskadade och andra funktionshindrade av i samhället då, och vad har förändrats idag?

Ensembleledarna
Pär Moberg, musikalisk ledare

Pär jobbar deltid som kursledare för folkmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, men är också en av Sveriges mera aktiva frilansare inom folkmusikgenren, med en bred verksamhet från traditionell skånsk folkmusik till samarbete mellan olika folkmusiktraditioner i World Mix Orchestra till folkrock med Tummel. Han har också stor erfarenhet av att skriva och arrangera i folkmusikgenren, bland annat för European Youth Folk Orchestra. Han har mångårig erfarenhet av att jobba med folkmusik med ungdomar, bland annat som lärare i folkmusikensemble på Musikgymnasiet i Malmö.

Pia Qvarnström, dansledare

Pia är utbildad rytmikpedagog och frilansar som danslärare, koreograf och dansare inom folkdansgenren. Hon har bland annat varit konstnärligt ansvarig för dansen på lägret Ethno i Paris, danslärare på Festival Mazurki i Warszawa och undervisat i rytmikmetodik vid Musikaliska akademin i Hanoi.

Medverkande ungdomar 2012
 1. Emmelie Jansson, (fiol) Ängelholm
 2. Cornelia Kristoffersson, (sång) Helsingborg
 3. My Olsson, (dans) Helsingborg
 4. Jessica Abrahamsson, (fiol) Höör
 5. Matilda Bjärum, (dans) Kävlinge
 6. Samuel Sellberg, (kontrabas, slagverk, sheng) Kävlinge
 7. Philip Trieu, (dans) Malmö
 8. Lubov Sadinmaa, (fiol) Örkelljunga
 9. Embla Bragée, (viola) Osby
 10. Madeleine Bolmgren Thell, (fiol) Perstorp
 11. Ambra Cabrera, (dans) Simrishamn
 12. Jessica Sten, (fiol) Sjöbo
 13. Elin Hällje Persson, (saxofon) Skurup
 14. Ludvig Jansson, (mandolin) Staffanstorp
 15. Viktor Drakhammar, (elgitarr) Staffanstorp
 16. Sofia Jeppsson, (fiol) Trelleborg
 17. Linnea Persson, (dans) Trelleborg
 18. Emma Edman, (dans) Bjuv
 19. Anna Frykstam (klarinett, basklarinett), Svedala
 20. Elise Andersdotter (cello), Tomelilla
Kontakt

Pia Qvarnström | 0733-565988
Pär Moberg | 070-2436214
Laif Carr, Musik i Syd | 0702-988141
kontakt(at)skfye.se
Miranda Samuelsson, orförande i SkåneFolk YE | 0762-617320 | styrelse(at)skfye.se
www.skfye.se

Ladda ner Pressinformation 2012

Ladda ner affisch för föreställningen BRUUN

 

Pressbilder

2011 "Lorens" Ladda ner Fotograf: Pia Qvarnström
2010 "De två systrarna" Ladda ner Fotograf: Anette Hansson

Om du önskar någon av de andra bilderna som finns på hemsidan i högupplöst format så går det bra att skicka ett mejl till kontakt@skfye.se så ordnar vi det. Ange bildens namn.

Pressmeddelanden

2011-10-04

Skåne får en egen ungdomsfolkensemble

Från och med oktober månad har Skåne en regional ungdomsensemble med inriktning på folkmusik och dans. Det är den tidigare sommarjobbsensemblen SkåneFolk Youth Ensemble som i samband med WorldMix-festivalen blir en fast ensemble med verksamhet året runt.

I oktober är det premiär för höstversionen av SkåneFolk Youth Ensemble. Ungdomsfolkensemblen tog i somras Skåne med storm med föreställningen ”Lorens”, som handlade om en av Skånes mest betydelsefulla spelmän, tillika resanderom, Lorens Brolin från Abbekås. Tidigare har SkåneFolk YE bara funnits som sommarjobb under två veckor varje år men från och med oktober finns ensemblen året runt som ett forum för dansande och spelande skåneungdomar att utveckla och fördjupa sitt intresse.

Musikalisk ledare för SkåneFolk YE är Pär Moberg, musiker och pedagog som bland annat spelar i Tummel och WorldMix Orchestra. Pia Qvarnström, rytmikpedagog och folkdansare, är ensemblens danslärare och koreograf.

”Vi har märkt ett stort behov av den här typen av ensemble. Det finns ingen kombinerad dans- och musikensemble för ungdomar i regionen som vill syssla med folkmusik och dans.” säger Pia Qvarnström.
”Hos de ungdomar som varit med i sommarupplagan har dans- och musikintresset vuxit enormt och sen har det inte funnits något forum där de har kunnat vidareutveckla sitt intresse.”

Såhär sa två ungdomar som var med i ”Lorens” i somras:
”Ni har verkligen öppnat upp en ny värld för mig, och jag tror aldrig att min spelglädje och mitt musikintresse varit större än nu.”

”Jag har spelat folkmusik innan, men inte alls i den här utsträckningen och jag hade ingen aning om vilken värld som fanns att utforska i genren.”

I samband med att ensemblen startar upp sin årsverksamhet så öppnas också dörrarna för fler ungdomar att vara med. Tidigare kunde bara ungdomar mellan 15 och 18 år delta och deras hemkommuner var dessutom tvungna att vara med i projektet. Nu vänder sig ensemblen till dansande och spelande ungdomar mellan 14 och 22 år från hela Skåne.

”Det känns extra roligt att vi nu kan öppna upp ensemblen för ännu fler. Över 100 ungdomar har sökt till ensemblen och vi har bara haft plats till cirka 40 av dem. Nu har de som inte fick plats i sommarensemblen också möjlighet att vara med.” säger Pär Moberg

Premiär för SkåneFolk YE i höst blir det under världsmusikfestivalen WorldMix och alla deltagarna i ensemblen blir bjudna på folkrockbandet Hoven Drovens konsert den 22 oktober, som ingår i festivalen.

Sista anmälningsdag är den 14 oktober och ungdomar som är intresserade av att vara med kan gå in på www.skfye.se och läsa mer om hur man anmäler sig.

”Alla dansande och spelande ungdomar mellan 14 och 22 år, kan anmäla sig.” säger Pia Qvarnström ”Klassiska violinister, folkande trummisar och breakande hip-hopare - alla är välkomna att vara med i SkåneFolk YE för att upptäcka och forma framtidens folkmusik och dans!”

Tid: 22-23 oktober
Plats: Musikhögskolan i Malmö
Arrangör: Världens Musik och Dans, Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Musikhögskolan i Malmö
Hemsida: www.skfye.se
Kontakt: Pia Qvarnström, 0733-565988, kontakt@skfye.se

2011-05-23

Antagningen klar till sommarjobbet SkåneFolk Youth Ensemble 2011!

8-23 juli får återigen 20 skånska ungdomar mellan 15 och 18 år testa på att sommarjobba som professionella musiker/dansare med skånsk folkmusik och dans i SkåneFolk Youth Ensemble! (www.skfye.se). 
Efter ett hårt arbete med att välja bland alla de över 60 sökande till jobben, är nu antagningen (i princip) klar!

Projektet, som med stor succé genomfördes första gången sommaren 2010, bygger på att 20 ungdomar från hela Skåne tillsammans med folkmusikern Pär Moberg och folkdansaren Pia Qvarström sätter ihop en spännande föreställning med folkmusik och dans, som de sedan turnerar med. Alla musikinstrument och sång och alla som gillar att dansa var välkomna att söka! Anställningen står ungdomarnas hemkommuner för.
I år kommer ungdomarna från Bjuv, Tomelilla, Ängelholm, Eslöv, Helsingborg, Höör, Osby, Sjöbo, Staffanstorp, Trelleborg, Skurup, Malmö och Kävlinge. Om ni vill kontakta någon av ungdomarna för en intervju, kontakta oss på kontakt@skfye.se eller 070-2988141 (producent Laif Carr) för kontaktinfo till ungdomarna! (Eslövs antagning är inte klar eftersom de meddelar sin antagning för alla kommunens sommarjobb först i slutet av maj).

Föreställningen hade förra året i “De två systrarna” ett mera mytiskt, ej tidsbestämt innehåll. Årets föreställning blir ganska annorlunda på den punkten, eftersom den kommer att handla om en faktisk person, storspelmannen Lorens Brolin från Abbekås. Lorens, som var av resandesläkt (“tattare”, som det kallades på den tiden), levde 1818-1890. Trots sin ringa härkomst och det faktum att han tillhörde ett släkte som majoriteten av samhället såg ned på, fick han genom sin fantastiska begåvning tillgång till många fina salonger i södra Skåne. “Arbetet med research kring Lorens liv pågår nu, och vi hoppas hitta mycket intressant material, men där fakta tar slut kommer vi även att ta dikten till hjälp” säger Pär Moberg. “Och socialt och etniskt utanförskap är ett tema som givetvis kommer att figurera i föreställningen, utan att den för den sakens skull kommer att vara tung och socialrealistisk, utan den kommer att kunna tilltala en bred publik”. En av projektets främsta målsättningar är att integrera folkkulturen i turimsnäringen, och man hoppas därför särskilt på att nå en publik av besökande turister. 
Projektet kommer i år att ha sin bas på Scoutgården i Höör, där ungdomarna kommer att bo och repetera, men föreställningen kommer också att turnera över hela Skåne. Några föreställningar är spikade:

Fredag 15 Juli, Backafestivalen, Tjörnedalagården
Lördag 16 juli, Kävlinge, torget, 12.00
Tisdag 19 juli, Villie kyrka, Rydsgård, 19.00
Onsdag 20 juli, Köpmansmagasinet, Smygehamn kl 13.00
Folkets Park Malmö 18.00
Torsdag 21 juli, föreställningar i Osby och Lönsboda, tider TBA
Fredag 22 juli, Ängelholm Flower & Garden show, 14.00

Upp